🐣 Kun jij ze vinden? - Zoek de eieren en win tot wel €100,- shoptegoed!
100% natuurlijke materialen, vrij van gifstoffen
30 dagen bedenktijd
Persoonlijke inpak/cadeau- service

Wollen babykleding: de ultieme gids incl. wol was instructie

Het zal je niet zijn ontgaan: wij zijn dol op wollen kleding voor baby’s en kinderen. Biologische wollen babykleding is niet alleen duurzaam, het heeft nog vele andere magische eigenschappen. Wist je dat wol warmt regulerend werkt en een zelfreinigend vermogen heeft? En dat je uiteindelijk zelfs goedkoper uit bent als je je baby in wolletjes hult? We vertellen je graag alles over de wondere wereld van ons lieveling product uit de natuur: wol!   

Inhoud “Wollen babykleding: de ultieme gids incl. was instructie”:

Wol houdt je baby warm in de winter en koel in de zomer

De tijd dat wol kriebelde, is gelukkig al heel lang voorbij. Wol is een waanzinnig natuurlijk product waarvan de fijnste babykleertjes en -dekentjes worden gemaakt. Wol heeft namelijk de magische eigenschap dat het warmt regulerend is. Als jij je baby wollen kleding aantrekt, zorgt deze ervoor dat je kindje goed op temperatuur blijft. Dit gaat automatisch: in de winter houdt de wol je kindje lekker warm, in de zomer houdt de wol je kindje koel.

Dit is belangrijk omdat pasgeboren baby’s zichzelf nog niet goed op temperatuur kunnen houden. Je helpt je mini dus enorm door hem biologische wollen babykleding aan te trekken: je kindje kan dan al zijn energie nu gebruiken om te groeien, en verspilt geen energie aan zijn lijfje op de juiste temperatuur houden. Een wollen strikmutsje is dus niet alleen supercute, maar ook noodzakelijk kwaad!

Wol neemt vocht op en is bacterie-werend

Wist je dat baby’s en kinderen meer zweten dan volwassenen? Dit komt doordat het systeem dat de lichaamstemperatuur regelt bij kinderen nog in ontwikkeling is. Een baby die slaapt kan een beetje zweten, en ook tijdens het geven van borstvoeding kan het voorkomen dat je kindje wat warmer wordt. Dit is volkomen normaal en natuurlijk, maar je wil voorkomen dat je kindje klam of nat gaat aanvoelen.

Wol heeft het grootste absorberende vermogen van alle natuurvezels. Trek je je kindje een wollen romper aan, dan neemt deze het vocht van het zweten op; tot wel 30% van het eigen gewicht. Schapenwol kan vocht zelfs geleidelijk weer afstaan aan de lucht. Magic! Doordat wollen kleren niet klam worden, zijn ze bacterie-werend. In wollen kleding blijven geen nare geurtjes hangen.  

Wol is vuil- en waterafstotend

De wollen babyjasjes die we verkopen, hoef je bijna niet te wassen. Mocht er een vlek op het jasje zitten, poets je deze er met een doek vanaf. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar het geldt zelfs voor melkvlekken! Dit gaat zo makkelijk omdat wollen babykleding zowel vuil- als waterafstotend is. Dit is te danken aan de structuur van de wolvezel: water wordt niet geabsorbeerd. En door het natuurlijke aanwezige vet (lanoline) in wol, dringt vuil niet door tot de vezel. Hierdoor hoef je wollen kleding vaak alleen maar even uit te hangen, that’s it.

Ga je met je spruit naar de speeltuin en spettert het een beetje? Maak je geen zorgen als je geen regencape of paraplu bij je hebt. Regendruppels worden namelijk niet opgenomen door de wol, dus ‘glijden’ zo van het jasje of pak af! Ook handig als je kindje morst met een drinkbeker of flesje.

Wol is fijn voor je portemonnee

Veel ouders die wollen babykleding ontdekken laten ons weten dat ze spijt hebben niet eerder aan wol te zijn begonnen. Op het eerste gezicht kunnen de prijzen van de wollen babykleding je afschikken: voor een wollen romper betaal je meer dan voor een katoenen rompertje. Is dat het waard? Het antwoord is ja!

Wol blijkt uiteindelijk een goedkopere keuze. Ten eerste omdat je van wollen babykleding veel minder nodig hebt. Doordat het materiaal (bijna) niet vies wordt en je het kledingstuk na gebruik alleen even hoeft uit te hangen, kun je met een klein stapeltje kleding al een heel eind komen. Gemiddeld heeft een baby genoeg aan drie à vier rompertjes. Hoewel de aanschafwaarde dus hoger ligt, is wollen babykleding uiteindelijk fijn voor je portemonnee.

Must have wollen babykleding

Wol is duurzaam

Als je voor wollen babykleding kiest, investeer je in kledingstukken die qua aanschaf wat duurder zijn dan katoenen kleertjes. Een voordeel is dat je met wollen rompers, shirts en broekjes lang zal doen: biologische wol blijft namelijk jarenlang mooi. Katoenen kleertjes gooi je elke avond in de wasmand en was je vaker dan wolletjes, waardoor ze sneller slijten. Wolvezels zijn bovendien zeer elastisch, waardoor je relatief lang kan doen met één maat: het rekt lekker mee.

Biologische wollen kleding blijkt dus milieuvriendelijker dan biologisch katoen omdat het een langere levensduur heeft. Wolvezels zijn sterk en slijtvast: gemiddeld gaat wollen kleding 50% langer mee dan katoenen kleding. Je kunt wollen babykleding bewaren voor een volgend kindje, maar er is ook flinke markt voor tweedehands wollen babykleding. Wanneer je kindje uit zijn kleertjes is gegroeid, kunnen de ‘preloved wolletjes’ weer door naar een volgende baby. Zoet idee toch? Als de kleding is versleten, is het goed om te weten dat wol 100% biologisch afbreekbaar is.

Wol is veilig voor je baby

Al onze babykleding met een biologische oorsprong heeft een keurmerk. Zo weet je zeker dat de garderobe van je zoon of dochter vrij is van giftige stoffen en dat het product aan belangrijke eisen voldoet. Als je wollen babykleding gaat kopen, let er dan altijd op dat je voor een merk kiest met een gecertificeerd keurmerk, alleen dan maak je een 100% veilige keuze voor je kleintje.

Wollen babykleding is ook de veiligste kledingkeuze omdat wol brandwerend is. Door het hoge water- en stikstofgehalte van wol, kan het moeilijk branden en vat het pas vlam pas bij 600 graden! Wollen babykleding werkt dus brandvertragend en zal nooit tegen de huid aan smelten. Wel zo’n fijn idee.

Ik wil wol voor mijn baby, maar wat heb ik nodig?

Als je op zoek bent naar duurzame babykleding, is wol een goede keuze. Maar waar begin je mee? Wat heb je nodig? Je weet vast van jezelf: als je voeten en je oren koud zijn geworden, warmt de rest van je lichaam moeilijk op. Voor newborns zijn wollen sokjes daarom een musthave. Om het hoofdje van je baby warm te houden, adviseren wij een wollen strikmutsje. Zo’n mutsje ondersteunt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van je kleintje.

Wist je dat het hierbij belangrijk is dat het voorhoofd onbedekt blijft? Op deze manier leert je kind te registreren hoe het interne kacheltje moet worden ingesteld. Naast de sokjes en het mutsje, heb je drie tot vier rompertjes nodig. Je kunt de collectie voor je kleintje verder uitbreiden met broekjes, shirtjes en een jasje, maar een basiscollectie van sokjes, een mutsje en een aantal rompertjes, is een prachtig begin.

Wollen babykleding was instructie:

  • Je kunt wol het beste wassen met de hand in koud water of in lauw water (20°C) met een biologisch wolwasmiddel en naspoelen op dezelfde temperatuur (dus koud of lauw). Laat de wol niet in stilstaand water staan, maar was het meteen uit.
  • Wol kan alleen in de wasmachine gewassen worden op het ‘wolwasprogramma’ als je de temperatuurknop uit kunt zetten (dus geen 30°C, maar koud water). Het is namelijk zo, dat als je wol wast op 30°C, het spoelwater dat de machine na het wassen gebruikt, koud is. Door deze snelle temperatuurwisseling zal de wolvezel krimpen. Zorg dat het toerental van de centrifuge op laag staat bij machine was.
  • Voor de wollen en wol/zijde kleding, slaapzakken en dekens van Cosilana en Disana, geldt als wasvoorschrift : alle wol/zijde producten alleen met de hand wassen.
  • Gebruik nooit wasverzachter (of een synthetisch wasmiddel) voor je wol: wasverzachter zet een soort film op de wol die schadelijk is voor de vezel en die alle goede eigenschappen van de wol teniet doet.
  • Wring en trek niet aan wollen kleding. Knijp na de laatste spoelbeurt het overtollige water eruit of rol het in een handdoek en druk het water eruit. Breng het kledingstuk in zijn vorm en leg het plat te drogen.
  • Hang wol nooit in de zon te drogen (buiten in de schaduw mag wel) of op de verwarming. En stop wol nooit in de droger.
  • Was wollen kleding niet te vaak. Als je wollen kleren uitdoet, geef ze dan ruimte en lucht, zodat de zelfreinigende eigenschappen van de wol hun werk kunnen doen.
  • Als het weer het toelaat, hang dan je wollen kledingstuk of deken eens buiten. Wollen kleding buitenhangen in mistig weer, is een echte weldaad voor de wol.
  • Voor kleding met de combinatie 70% wol en 30% zijde, kun je het hierboven beschreven wasvoorschrift volgen.

Bekijk hier de overige kleding/schapenvacht was instructies

Must have wolwasmiddel

Baby Natura - klantenservice
Hulp & ondersteuning

Hulp nodig? Bekijk hier het antwoord op de meestgestelde vragen.

ga naar
Onze Klantenservice

© 2007 - 2024Baby Natura- Alle rechten voorbehouden -   Privacybeleid   |   Algemene voorwaarden   |   Contact
Connetix Tiles te koop bij Baby NaturaPaasactie 2024