Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis
GRATIS af te halen in Annerveenschekanaal

Schapenvacht wassen in 5 simpele stappen

Schapenvacht wassen, in 5 simpele stappen

Medicinaal gelooide schapenvachten zijn zeer onderhoudsarm. Zowel onze vachten van Baby Natura als Kaiser zijn medicinaal gelooid. Dankzij de van nature aanwezige lanoline is een schapenvacht zelfreinigend en heeft deze een antibacteriële werking.

Een schapenvacht wassen hoef je dan ook niet zo vaak te doen, maar ook een schapenvacht heeft soms een beetje liefde nodig. Maar hoe was je een schapenvacht? In deze blog vertel ik meer over hoe je jouw schapenvacht schoon en fris kan houden.

Stap 1. Luchten schapenvacht

Zoals hierboven al beschreven bevat een schapenvacht van nature lanoline waardoor de vacht zelfreinigend is. Een schapenvacht wassen met water wil je niet te vaak doen omdat het leer aan de achterzijde van de vacht kwetsbaar is.

Goed onderhoud kun je plegen door de vacht regelmatig even te luchten en uit te kloppen. Zo verlos je de wol vezels van het eventuele vuil wat aan de lanoline is blijven kleven. Even uithangen in de ochtenddauw of eventueel in de stoom van de badkamer is een weldaad voor de wol.

Stap 2. Kammen schapenvacht

Door een schapenvacht af en toe te kammen zorg je ervoor dat deze zacht en soepel blijft. Eventuele klitten en/of vervilte plekken kun je gemakkelijk verwijderen door het gebruik van een speciale kam voor schapenvachten.

Mocht je niet in het bezit zijn van zo’n kam, een borstel met fijne pennetjes (bijv. een dierenborstel) is het meest geschikt. Belangrijk is dat je de vacht rustig en voorzichtig kamt, druk zetten mag maar ga er niet aan trekken.

Strap 3. Reinigen van vlekken in schapenvacht

Omdat je een schapenvacht wassen niet te vaak moet doen kun je bij droge vlekken het beste eerst de vlek proberen weg te kammen.

Mocht je te maken hebben met een natte vlek kun je de vlek bestrijden door te deppen met een vochtige doek. Indien dit niet afdoende is kun je de natte vlek bestrooien met zout en dit laten opdrogen. Wanneer het zout is opgedroogd kun je de schapenvacht uitkloppen en even een uurtje in de zon hangen.

Stap 4. Schapenvacht wassen

Medicinaal gelooide schapenvachten staan erom bekend dat je, dankzij het speciale looiproces, de schapenvacht gewassen kan worden. Zo kan je een schapenvacht wassen op de hand of in de machine op een wolwasprogramma van 30 graden.

Heitmann schapenvacht wasmiddel

Handwas:

– Gebruik een ecologisch wolwasmiddel of wolwasmiddel speciaal ontwikkeld voor het wassen van een schapenvacht bijvoorbeeld ons wasmiddel schapenvacht van Heitmann.

– Spoel minimaal 2x na met schoon water van dezelfde temperatuur als het waswater. Maximaal 30 graden.

Wolwasprogramma wasmachine:

Drogen

  • Na het schapenvacht wassen is het belangrijk dat deze in de schaduw of binnen gedroogd wordt. De schapenvacht moet liggen met de vachtkant naar beneden op een wasrek worden gedroogd. Nooit op of naast een verwarming en ook niet in de volle zon.
  • Tijdens het drogen van de schapenvacht moet je de vacht af en toe in vorm trekken/uittrekken. Zo blijft de huid soepel en gaat deze niet krullen.
  • Na het drogen kun je het beste de schapenvacht kammen, hierdoor blijft de medicinaal gelooide vacht mooi en heerlijk zacht. Eventueel kun je ervoor kiezen de leerkant in te smeren met zadelvet.

Stap 5. Schapenvacht wassen in de sneeuw

Een andere manier van een schapenvacht wassen is door deze in de sneeuw te leggen.

Echte wol liefhebbers duimen elke winter voor een pak sneeuw zodat ze hun schapenvachten wassen kunnen in de sneeuw. Leg de schapenvacht in de sneeuw, even aandrukken en laat deze rustig een uurtje liggen. Na een uur draai je de vacht om en herhaal je het proces van aandrukken en een uurtje wachten. Vervolgens kan je de schapenvacht uitkloppen en laten drogen. De vacht kan binnen gedroogd worden op een niet al te warme plek, platliggend op een wasrek met de vachtkant naar beneden.

Conclusie schappenvacht wassen

Een schapenvacht is een prachtige aanvulling voor iedere babyuitzet. Indien jouw medicinaal gelooide schapenvacht vuil of smoezelig is heb je genoeg opties om het snel schoon te maken.

Mocht je de schapenvacht wassen zorg ervoor dat je altijd de aanbevolen watertemperatuur aanhoudt en schommelingen in de temperatuur van het water voorkomt. Pas de bovenstaande simpele stappen toe en je schapenvacht blijft heerlijk zacht, comfortabel en fris!

Warme groet,

Anouk

Genoemde producten in Schapenvacht wassen in 5 simpele stappen

Baby Natura - klantenservice
Hulp & ondersteuning

Hulp nodig? Bekijk hier het antwoord op de meestgestelde vragen.

ga naar
Onze Klantenservice

© 2007 - 2024Baby Natura- Alle rechten voorbehouden -   Privacybeleid   |   Algemene voorwaarden   |   Contact