100% natuurlijke materialen, vrij van gifstoffen
Persoonlijke inpak/cadeau- service

de Pikler Driehoek; Alles wat je wilt weten!

Een Pikler Driehoek staat garant voor uren speelplezier. Dit prachten houten klimrek voor binnen is speciaal ontwikkeld voor het jonge kind. Geheel vanuit de visie van Emmi Pikler (Kinderarts, pedagoge 1902 – 1984).

Inhoud “de Pikler Driehoek; Alles wat je wilt weten!”:

Wie was Emmi Pikler en wat was haar visie?

“Alle baby’s worden leergierig en nieuwsgierig geboren. Je baby ontwikkelt zich het beste als het zoveel mogelijk zelfstandig, onafhankelijk op eigen tempo en met eigen initiatief de wereld kan ontdekken”

Emmi Pikler, geboren in 1902, heeft zich als kinderarts en pedagoge veel ingezet voor onderzoek naar het jonge kind. Haar ideeën over de ontwikkeling van baby’s waren toen zeer vernieuwend. In 1946 nam ze leiding in een kindertehuis in Boedapest. Dankzij deze positie was ze in de gelegenheid om veel wetenschappelijk onderzoek te doen. Zo observeerde ze de kinderen en hield bij hoe deze zich ontwikkelden per leeftijd. Vanuit deze bevindingen werd haar visie op de ontwikkeling van het jonge kind bevestigd.

Vanuit een basis van goede hechting tussen baby en zijn verzorger(s) kan het kind veilig leren bewegen en spelen. Een gevoel van veiligheid en vertrouwen is hierbij essentieel.

Ondanks dat Emmi Pikler op een leeftijd van 82 jaar in 1984 is overleden, is er in 2014 een Pikler-verdrag opgesteld waarin de rechten van kinderen in de kinderopvang zijn vastgelegd.

Welk speelgoed past bij de visie van Emmi Pikler?

Om een baby in ontwikkeling zoveel mogelijk te stimuleren activeren adviseert Emmi Pikler het gebruik van passief speelgoed. Dus geen licht, geluid of andere actieve vormen van speelgoed. Maar juist terug naar de eenvoud, waarbij je baby zelf creatief aan de slag kan gaan met het aangeboden spelmateriaal.

“Passief speelgoed maakt een baby actief”

Speelgoed van natuurlijke materialen met een open-eind. Dit houdt in dat het speelgoed niet een specifiek doel heeft. Een vergiet kan worden gebruikt als hoed, leuk om een bal in te laten rollen maar ook fantastisch om als instrument te gebruiken. Huishoudelijke materialen zijn dan ook zeer gemakkelijk te implementeren in het spel van jouw baby. Denk aan een pollepel, garde, ringen van een roede maar ook aan bijvoorbeeld materialen uit de natuur zoals dennenappels.

Bewegen vanuit vrijheid en vertrouwen

Emmi Pikler legt de nadruk op vrije beweging. Laat het jonge kind zelf ontwikkelen vanuit het eigen ritme zonder van buitenaf gestimuleerd of beïnvloed te worden. Een veilige ruimte waarin vrije bewegingsruimte kan worden geboden is hierbij essentieel. Belangrijk is een stevige ondergrond voor stabiliteit en het stimuleren van lichaamsgewaarwording.  

Een Pikler Driehoek voor jaren speelplezier

Geheel passend binnen de visie van Emmi Pikler is de Pikler Driehoek. Ook wel Pikler Triangel of houten klimrek voor binnen genoemd. Dit prachtige speelelement nodigt uit tot ontdekken en onderzoeken. Eigen grenzen verkennen en nieuwe uitdagingen aan gaan.

Vanaf het moment dat jouw baby kan tijgeren is een Pikler Driehoek al heel goed in te zetten. Je baby zal zich optrekken aan het houten klimrek voor binnen. Het zal op ontdekkingstocht gaan en onder de Pikler Triangel door willen bewegen. Wanneer jouw baby genoeg vertrouwen heeft en motorisch verder is ontwikkeld zal het de eerste stapjes op de Pikler Driehoek zetten. Onthoud, een baby weet heel goed waar zijn grenzen liggen en zal niet hoger gaan dan dat het kan. Belangrijk is hierbij dat jij als ouder niet gaat stimuleren om een stapje hoger te doen, bekijk vanuit stilte wat je baby aan het ontdekken is. Zie je dat jouw baby moeite heeft om weer naar beneden te komen op het houten klimrek voor binnen kan je ernaast gaan zitten en in woord uitleggen welke beweging je kindje moet doen om weer naar beneden te komen. Begeleid eventueel een voetje met jouw hand en laat je kindje voelen en ervaren waar de eerdere trede zit. Til dus niet je kindje van het houten klimrek af en til het dus ook niet op de Pikler Driehoek wanneer jouw baby zelf nog niet zo hoog kan klimmen.

Als ouder is het soms lastig om je kindje niet aan te moedigen of te stimuleren. Maar je zal zien dat jouw baby zijn eigen tempo zal volgen en datgene zal doen wat past binnen de fase van zijn of haar ontwikkeling. Heb vertrouwen en geniet samen met jouw kindje van de Pikler Driehoek.

Dankzij de toevoeging van de glij-/klimplank is de Pikler Triangel extra lang te gebruiken. Zo is er genoeg nieuws te ontdekken. Je kindje kan er zelf op klimmen of vanaf glijden. Maar ook kan hij/zij experimenteren met zwaartekracht door bijvoorbeeld speelgoed van de glijbaan af te laten glijden. Of wat dacht je van een kleed over de Pikler Driehoek leggen en zo een hut te creëren.

Dankzij de stevige constructie kan de Pikler Triangel maarliefst 50 kg dragen. Dit prachtige houten klimrek voor binnen raden we dan ook aan voor kinderen vanaf 6 maanden tot 6 jaar.

Daarom jouw Pikler Driehoek kopen bij Baby Natura

Na een lange zoektocht durf ik te zeggen dat wij echt een prachtige Pikler Driehoek aan ons assortiment hebben kunnen toevoegen welke voldoet aan alle eisen voor een goede Pikler Driehoek.

  • De afstand tussen de spijlen onderling is gelijk.

Dit is belangrijk omdat jouw kindje de beweging die hij maakt van de ene naar de andere spijl opslaat in zijn spieren. Dit noem je ook wel “spiergeheugen of muscle memory”. Wanneer onderling de afstand zou verschillen kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen waarbij je kindje ten val kan komen.

  • De Pikler driehoek heeft slechts één scharnierpunt en wordt vanaf een bepaalde hoek door de constructie geblokkeerd.

Er zijn veel houten klimrekken voor binnen in omloop die meer dan één scharnierpunt hebben. Deze kun je ook als W-vorm of bijvoorbeeld met een plat loopvlak wegzetten. Dit lijkt heel mooi, meer variaties echter is het grote nadeel dat deze constructie altijd zwakker zal zijn dan de variant die slecht één scharnierpunt heeft. En veelal worden de constructies met meerdere scharnierpunten enkel geborgd door een pen en niet geblokkeerd door de constructie zelf. Tevens speelt ook hier het spiergeheugen mee. Door de Pikler Driehoek altijd op dezelfde manier en met dezelfde hoek op te zetten zal je kindje sneller vertrouwd raken met de Pikler Triangel.

  • Één spijl bovenaan

Soms zie je dat er twee spijlen horizontaal naast elkaar boven in de Pikler Driehoek zitten. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties omdat je kindje dan op de spijlen samen kan gaan staan. Onze Pikler Driehoek heeft slechts één spijl bovenaan.

  • Getest en gecertificeerd

Onze Pikler Driehoek is in november 2021 volledig getest en voldoet daarmee aan alle veiligheidseisen.

  • 100% natuurlijk

De Pikler Driehoek te koop bij Baby Natura is vrij van gifstoffen. Het vernis en de eventuele verfstoffen zijn volledig ecologisch en water gedragen.

Onze Pikler Driehoeken

Kies nu uit Naturel, Pastel of Regenboog!

Ga je voor een de rustige looks van een Pikler Driehoek in de kleur naturel. Dan ontvang je een prachtige combinatie van Pikler Triangel met glij-/klimplank van 100% Fins Berkenmultiplex (FSC-gecertificeerd). De kleur naturel is alleen afgewerkt met een ecologische vernis. Liever een koele tint? Kies dan voor de Pikler Driehoek Pastel. Of ga voor vrolijke kleuren en kies voor de prachtige Pikler Driehoek Regenboog.

Bestel voor 17.00 uur en jouw Pikler Driehoek wordt vandaag nog verstuurd.

Heel veel avontuurlijke speelmomenten gewenst!

Baby Natura - klantenservice
Hulp & ondersteuning

Hulp nodig? Bekijk hier het antwoord op de meestgestelde vragen.

ga naar
Onze Klantenservice

© 2007 - 2024Baby Natura- Alle rechten voorbehouden -   Privacybeleid   |   Algemene voorwaarden   |   Contact