Katoen:

 • Het is verstandig alle katoenen kleding voor de 1ste wasbeurt enkele uren in koud water te leggen, dat beperkt de eventuele krimp. Een scheut azijn aan het water toevoegen, fixeert de kleuren en beperkt het afgeven.
 • Was kleding de eerste keer niet warmer dan 30°C. Dat kan ook eventueel krimpen verminderen.
 • Was en droog de kleding altijd binnenste buiten, dit om het slijtageproces zo veel mogelijk aan de binnenkant te laten plaatsvinden.
 • Gebruik in plaats van wasverzachters liever een scheutje azijn. Voor baby kleding geldt dat je sowieso geen wasverzachter mag gebruiken. Wasverzachters geven gemakkelijk aanleiding tot huidirritaties en eczeem.
 • Felle en donkere kleuren niet te lang in de volle zon laten drogen: de kleuren kunnen hun intensiteit verliezen.
 • Als de kleding geschikt is voor de droger (zie het wasvoorschrift op de label van het kledingstuk) , draai de kleding binnenste buiten en stel de temperatuur niet te hoog in. De droger verkort de levensduur van de kleding. Hou er ook rekening mee dat de meeste textielproducten krimpen in de droger en dat kleding minder lang zijn vormvastheid behoudt.

Wol:

 • Wol heeft van nature een zelfreinigende werking: dit betekent dat je wol minder vaak hoeft te wassen dan andere textielgrondstoffen.
 • Je kunt wol het beste wassen met de hand in koud water of in lauw water (20°C) met een biologisch wolwasmiddel (Disana, verkrijgbaar bij Baby Natura) en naspoelen op dezelfde temperatuur (dus koud of lauw). Laat de wol niet in stilstaand water staan, maar was het meteen uit.
 • Wol kan alleen in de wasmachine gewassen worden op het ‘wolwasprogramma’ als je de temperatuurknop uit kunt zetten (dus geen 30°C, maar koud water). Het is namelijk zo, dat als je wol wast op 30°C, het spoelwater dat de machine na het wassen gebruikt, koud is. Door deze snelle temperatuur wisseling zal de wolvezel krimpen. Zorg dat het toerental van de centrifuge op laag staat bij machine was.
 • Voor de wollen en wol/zijde kleding, slaapzakken en dekens van Cosilana en Disana, geldt als wasvoorschrift : alle wol/zijde producten alleen met de hand wassen.
 • Gebruik nooit wasverzachter (of een synthetisch wasmiddel) voor je wol: wasverzachter zet een soort film op de wol die schadelijk is voor de vezel en die alle goede eigenschappen van de wol teniet doet.
 • Wring en trek niet aan wollen kleding. Knijp na de laatste spoelbeurt het overtollige water eruit of rol het in een handdoek en druk het water eruit. Breng het kledingstuk in zijn vorm en leg het plat te drogen. 
  Hang wol nooit in de zon te drogen (buiten in de schaduw mag wel) of op de verwarming. En stop wol nooit in de droger
  Was wollen kleding niet te vaak. Als je wollen kleren uitdoet, geef ze dan ruimte en lucht, zodat de zelfreinigende eigenschappen van de wol hun werk kunnen doen. 
  Als het weer het toelaat, hang dan je wollen kledingstuk of deken eens buiten. Wollen kleding buitenhangen in mistig weer, is een echte weldaad voor de wol.

Voor kleding met de combinatie 70% wol en 30% zijde, kun je het hierboven beschreven wasvoorschrift volgen.

Zijde:

Het wassen van zijde komt overeen met het wassen van wol.

 • Gebruik voor het wassen van zijde een wol/zijde wasmiddel (Ecover of Sonett). Voor de handwas geldt, niet warmer dan 30°C en zijde nooit laten inweken, maar onmiddellijk wassen.
 • Zijde mag niet gecentrifugeerd worden. Dus als je een 100% zijden kledingstuk wilt wassen in de wasmachine moet je het centrifugeer programma uit kunnen zetten. Was de zijde nooit warmer dan 30°C .
 • Voor de zijde en wol/zijde producten van Cosilana en Disana wordt op de hand wassen geadviseerd.
 • Zijde kan net als wol het beste vlak op een schone handdoek te drogen worden gelegd. Kleine kleding stukken kunnen aan een kleerhanger te drogen worden gehangen. Niet in de zon laten drogen of op de verwarming.
 • Als je zijde wilt strijken doe dit dan als het nog licht vochtig is. Nooit met water besprenkelen, anders ontstaan er vlekken.

45% katoen/35% wol/20% zijde

 • Deze combinatie van Cosilana is ideaal omdat het in tegenstelling tot de wol en wol/zijde combinaties wel machine wasbaar is. Gebruik het wolwasprogramma op 30°C of koud, zonder centrifugeren. Beter is het koude wolwasprogramma te gebruiken, om het tempratuur verschil bij het spoelen tegen te gaan (zie beschrijving bij wol).
 • Ook de katoen/wol/zijde combinatie mag niet in de droger.

 

Wasvoorschrift voor wolbroekjes en wolwikkels:

Was het wolbroekje/wikkel met de hand in handwarm water (20oC-25oC).
Bij de wolwikkel voor het wassen het klittenband sluiten. Was de broekjes binnenstebuiten.
Gebruik een ecologisch wolwasmiddel (Disana). Hardnekkige vlekken voor het wassen inwrijven met galzeep (even laten intrekken).
Wol mag niet in de 'week' worden gezet, dus de broekjes wassen en direct uitspoelen.

Lanolinekuur:

Na het wassen kunnen de broekjes in een lanoline badje ondergedompeld worden.
los 2 eetlepels Lanoline op in 1 liter handwarm water (20oC-25oC). 
Duw rustig de vochtige wolwikkel/wolbroek onder in het badje, laat de wikkel/broek kort in het badje.
De wolbroek/wikkel eruit nemen en de overtollige lanoline eruit drukken (niet wringen). 
Niet in de felle zon of op de verwarming te drogen hangen/leggen.

De wolwikkel/broek is nu verzadigd met lanoline en goed waterafstotend. Het vettige gevoel zal snel verdwijnen, waarna de wol weer 'normaal' aanvoelt.

Geef na iedere wasbeurt de wolwikkel/broek een lanoline bad.