Katoen

Katoen wordt veelvuldig gebruikt voor kinderkleding. Het kan tot 20% vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Katoen is sterk en heeft een goede weerstand tegen wrijving en slijtage. Het kan makkelijk gewassen worden in de wasmachine. Katoen is ademend voor de huid omdat het vocht en lucht doorlaat. 
Omdat katoen minder goed de warmte kan vasthouden en gemakkelijk doorgeeft aan de buitenlucht, is de stof als huidbedekkende onderkleding niet het hele jaar door de beste keuze voor uw kind. 
Aan te raden is bij baby’s minstens twee laagjes kleding aan te trekken. Tussen de twee lagen ontstaat dan een luchtlaagje, dat de warmte vasthoudt. 

Wol

Schapenwol beschermt het schaap tegen hitte en kou, regen en giftige afvalstoffen. De kroeskrulletjes houden warme lucht vast rond de huid van het schaap. Al deze eigenschappen zijn in de wollen kleding terug te vinden. 
Wollen kleding houdt de warmte vast zonder te verhitten omdat wol zowel lucht als vocht doorlaat. De krulling van de vezels zorgt voor een isolerend en warmte regulerend effect. 
Wol is zeer gunstig voor het kind. De warmte van de wol behoedt het kind tegen een te snelle afkoeling en ondersteunt het instabiele warmteorganisme, dat de warmte van het lichaam nog niet kan vast houden. Het vochtopnemende vermogen (40%) zorgt ervoor dat het kind behaaglijk droog blijft. 

Zijde

De zijderups spint zijn cocon van zijdedraden. In deze cocon is de rups afgesloten van elke storende invloed van buiten. De zijdesubstantie wordt gemaakt onder invloed van het zonlicht: bij zonsondergang houdt de rups op met spinnen en bij zonsopgang zet zij haar werk voort. 
Wanneer wij zijde in onze kleding gebruiken, dan kunnen wij die omhullende eigenschappen ervaren. Bovendien neemt zijde 30% van haar gewicht aan vocht op, zonder nat aan te voelen. Daarnaast houdt zijde warmte vast als het koud is en staat zij warmte af als het warm is. Daarom wordt zijde vooral ook in de zomer gedragen. 
Kinderen die niet tegen wol op de huid kunnen en kinderen die erg gevoelig zijn voor indrukken en daardoor onrustig worden, zijn gebaat bij het dragen van een zijden hemdje. Ook op huidirritaties kan zijde een verzachtende werking hebben. Daarom zijn naast zijden hemdjes ook zijden zoogcompressen ideaal.

(Bron: Groeiwijzer,  Christofoor)